Anul 2022 a început cu mare vâlvă pe scena socio-politică românească, mai ales pentru că lipsa de asumare și predictibilitate a politicienilor din ultimii ani de zile a lăsat de dorit, foarte multe categorii profesionale fiind lăsate deoparte atunci când a venit vorba de drepturi bănești, în special
de mult trâmbițata lege a salarizării ”unitare”, lege care este oricum doriți, mai putin UNITARĂ!
După ce anul 2021 s-a încheiat cu mii de protestatari în stradă, toți fiind nemulțumiti de modalitatea prin care actualul Guvern a împărțit fondurile bugetare, reprezentanții Sindicatului Democratic al Polițiștilor ”SIDEPOL”, organizație sindicală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, afiliată la federația noastră, nu au făcut excepție și au încheiat anul cu un protest de amploare, în data de 23.12.2021, organizat la unison cu toate federațiile sindicale din domeniul ordine publică și siguranță națională.
Nemulțumirea principală a polițiștilor este legată de indolența manifestată de guvernanți în raport cu această categorie profesională, mereu văduvită, lăsată la urmă și în cele mai multe din cazuri uitată de către toți cei care s-au perindat pe la cârmuirea țării.
Prin intermediul F.S.D.R. și cu sprijinul conducerii Confederației Sindicatelor Democratice din România, reprezentanții SIDEPOL au deschis calea dialogului la nivelul M.A.I. și au pus pe tapet problemele cu care se confruntă polițiștii, în special cele de ordin financiar, printre care aducem aminte:
• aplicarea în integralitate a legii salarizării unitare (Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice);
• actualizarea pensiilor militare conform prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, așa cum a fost adoptată în forma ei inițială.
Deși problematica la nivelul M.A.I. este mult mai vastă, si aici putem aminti: actualizarea normei de hrană, actualizarea cuantumului chiriei, reducerea deficitului de personal, profesionalizarea angajaților, investițiile în infrastructura-logistică și lista poate continua, reprezentanții polițiștilor s-au oprit la aceste 2 revendicări, care pun accent atât pe colegii care își desfășoară activitatea în aceste momente în instituție, cât și pe drepturile celor care au servit patria și acum sunt excluși de la a și le primi într-o formă legală, decentă, de normalitate juridică și morală.
Chiar dacă, la nivelul M.A.I. discuțiile au fost purtate transparent, existând deschidere din partea conducerii ministerului în a rezolva solicitările angajaților, toate problemele fiind acceptate ca realitate de necontestat, preluate și susținute de ministru și echipa sa, în negocierile purtate în coaliția de guvernare la stabilirea bugetului, se pare că există interese mult mai mari pentru ca această categorie profesională să nu își primească drepturile si să fie subfinanțată, interese care au depășit granițele ministerului de interne și se află, mai degrabă, în curtea finanțelor sau direct la Guvern.
În acest sens, nu a rămas din partea colegilor din federație decât să continue calendarul activităților propuse pentru a-și apăra drepturile si membrii de sindicat, iar împreună cu celelalte federații din sistem, la data de 02.02.2022 au organizat o nouă actiune de protest, care a început la Guvern, a continuat la M.A.I. și a avut punct culminant la Parlament, mii de polițiști participând activ la un protest al libertății de exprimare și apărare a principiilor democratice în care ar trebui să funcționăm.
Protestul nu a rămas fără ecou, cu atât mai mult cu cât azi, în comisiile de specialitate din Parlament au fost puse în discuție amendamentele la Legea de aprobare a Ordonanței de Urgență nr. 130/2021 din 17 decembrie 2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, amendamente susținute si aprobate în cadrul Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Senatului României. (VEZI COMUNICAT)
Aceasta ar putea fi ultimul vagon care poate fi agățat de celebra ”ordonanță trenuleț” a Guvernului CIUCĂ, în ceea ce privește drepturile polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare, în caz contrar, dacă amendamentele aprobate azi în comisii nu vor fi votate și în plen reunit al celor 2 camere, o altă eventuală aplicare a legii salarizării mai putem vedea în vara acestui an, la rectificarea bugetară, și până atunci mai este mult și se pot întâmpla și mai multe neprevăzute decât până acum.
Toate demersurile sindicatelor afiliate, toate inițiativele demarate atât la nivel sindical, cât și federativ, au fost mereu susținute de către conducerea C.S.D.R., în cele mai înalte foruri decizionale ale Statului, mai ales în contextul în care reprezentantul SIDEPOL și F.S.D.R. este și membru al Biroului Executiv al Confederației, având susținere totală în ceea ce ne-am propus ca și nivel de reprezentare al membrilor, fapt demonstrat și în aceste momente grele pentru sectorul nostru, când confederația a dovedit, încă o dată, că este de un real suport moral și nu numai.
Pe această cale ținem să mulțumim partenerilor sindicali, membrilor și tuturor celor care au înteles importanța și rolul în societate al angajaților din sectorul de activitate ordine publică și siguranță națională, pentru faptul că ne sprijină în demersurile stabilite si pe această cale informăm atât factorii decidenti, cât și angajații pe care îi reprezentăm, că nu vom renunța la a ne susține cauza, până când va deveni un fapt împlinit.
Reusim împreună!
Echipa F.S.D.R.